El temps

En el temps de 5 minuts aproximadament llegiran, si no s’avorreixen abans d’arribar al final, alguns dels interrogants i menys respostes que sobre el temps la humanitat s’ha plantejat en les diverses èpoques de la història, des dels filòsofs grecs fins als nostres dies, i des de la filosofia, però també des de la física, la psicologia i les ciències socials.

tempsCAT

Els antics grecs tenien tres paraules (tres déus) per a representar el temps: Cronos, Aión i Kairós.

  • Cronos és el déu, representat com un home madur, que ho devora tot i a tots, inclosos els seus fills, per tal de mantenir el seu poder. És el déu del temps seqüencial, cronològic, que passa inevitablement. És el déu al qual recorrem quan ens posem objectius, fem plans d’acció i els implementem. Cronos mesura com els mortals ens acostem a la mort, maldant-nos per tenir èxit i per controlar els esdeveniments, de la nostra vida i dels altres.
  • Aión és déu de l’eternitat. És alhora nen i ancià. És el déu generós i satisfet que té sentit en si mateix. És el déu que no contempla els objectius ni els plans sinó que ens convida a l’acció que tingui sentit en si mateixa. Quan actuem sota els auspicis de Aión, estem satisfets amb el camí que recorrem perquè l’objectiu és recórrer-lo i cada pas té sentit.
  • Kairós és el déu capritxós de l’oportunitat que passa ràpidament, al qual només se li pot agafar segons ve, en el moment adequat que pot canviar el nostre destí. És el moment imprevist, l’ocasió, el “aquí i ara” en què l’acció adequada ens portarà en un tres i no res a aquell futur que volem. Kairós ni exigeix ​​res ni espera res de nosaltres.

Aristòtil va plantejar la qüestió de la dependència de la ment del temps quan va dir: “Si l’ànima (la ment) no existís, que el temps existís o no, és una qüestió que es pot preguntar: Perquè si no hi pot haver algú per explicar no pot haver res que pugui ser explicat … “. Finalment, Aristòtil no respon a la seva pròpia pregunta perquè, diu que depèn de si el temps és la numeració conscient del moviment o, en canvi, és només la capacitat dels moviments de ser numerats, si la consciència existís.

Descartes va argumentar que un cos material té la propietat de l’extensió espacial però no una capacitat inherent per a la resistència temporal, i que Déu per la seva acció contínua sosté (o recrea) el cos en cada instant i en endavant successivament. El temps és una espècie de fonament o recreació ( “Tercera Meditació” en Meditacions sobre la Primera Filosofia).

Parmènides, Zenó, Plató, Spinoza, Hegel i McTaggart pensaven que el temps no és real.

Segons Sant Agustí el temps va ser creat per Déu. No obstant això afirma emfàticament que això no vol dir que el temps va ser creat en qualsevol moment donat. Diu que seria una contradicció assumir que el temps va ser creat en cert moment, ja que això implicaria que el temps ja existia abans de ser creat, la qual cosa seria absurd. No obstant això, manté que l’eternitat o la manca d’existència del temps, és lògicament, si no temporalment, prèvia a l’existència del temps. Des del punt de vista de Sant Agustí el temps no pot existir sense canvi o moviment i arriba a la conclusió que ni el passat ni el futur existeixen, ja que cap dels dos existeix ara.

Kant

D’acord amb Kant, tant l’espai com el temps són formes pures de la intuïció sensible o intuïció pura, les quals permeten el coneixement perceptual dels objectes espai-temporals, és a dir, dels fenòmens.

Sent, en aquesta definició els conceptes següents:

  1. Fenomen: és l’objecte indeterminat d’una intuïció empírica, dit en altres paraules, un fenomen és allò que es manifesta davant la ment i que és constituït per aquesta a través de les representacions, en específic, a partir de la sensibilitat, la qual no és altra cosa que la capacitat de rebre representacions.
  2. Representacions: informació obtinguda per la nostra consciència sensorial, generada en la ment al relacionar aquesta amb els fenòmens.
  3. Intuïció: és la manera per mitjà del qual el coneixement es refereix immediatament als objectes, és a dir, és la manera en què el nostre pensament es relaciona amb els objectes que apareixen davant la nostra ment.

El temps és una forma pura de la intuïció sensible o intuïció pura, i com a tal:

  1. és una intuïció independent i a priori de les experiències externes
  2. és el mitjà independent per mitjà del qual ordenem les representacions (originades per la sensibilitat al percebre els fenòmens)
  3. al seu torn és condició de possibilitat de tots els fenòmens (allò que es manifesta davant la ment constituït per aquesta a través de representacions), tant interns com externs
  4. tota representació, tingui o no per objecte coses externes, correspon a l’estat intern i es troba sota la intuïció pura del temps.

 

El temps a la física

El temps és una magnitud física amb la qual mesurem la durada o separació d’esdeveniments, subjectes a canvi, dels sistemes subjectes a observació; és a dir, el període que transcorre entre l’estat del sistema quan aquest presentava un estat X i l’instant en què X registra una variació perceptible per a un observador (o aparell de mesura).

El temps permet ordenar els successos en seqüències, establint un passat, un futur i un tercer conjunt d’esdeveniments ni passats ni futurs respecte a un altre. En mecànica clàssica aquesta tercera classe es diu “present” i està formada per esdeveniments simultanis a un donat.

En mecànica relativista el concepte de temps és més complex: els fets simultanis ( “present”) són relatius a l’observador, llevat que es produeixin en el mateix lloc de l’espai; per exemple, un xoc entre dues partícules.

Newton

Per a Newton, l’espai i el temps són magnituds externes a l’individu, les quals no es relacionen amb aquest, és a dir, són independents del subjecte pensant.

Les parts del temps i espai absolut romanen immutables; al seu torn, són els quasi-llocs de si mateixos i de totes les coses. L’espai i temps absoluts no són perceptibles pels sentits, de manera que fem servir mesures sensibles dins de les seves parts relatives per poder determinar les magnituds dels objectes.

Newton distingeix doncs entre temps relatiu (aparent i vulgar) com a mesura sensible i externa obtinguda mitjançant el moviment, i el temps absolut, unidimensional i que flueix de manera uniforme, i per un altre nom se li crida durada, i que no es relaciona amb res extern.

El temps de Planck (també anomenat “cronón”)

La Física ens diu que el menor interval temporal físicament representatiu possible és l’anomenat temps de Planck, que equival a 10-43 segons, és a dir, a la deu septillonésima part d’un segon. Aquest és, doncs, l’interval temporal més breu en el qual les lleis de la física poden seguir usant-se per estudiar la Naturalesa de l’Univers. El límit implica que dos esdeveniments qualssevol no poden estar separats per un interval temporal inferior a aquest.

Això és el que es pensava fins ara. Però Mir Faizal, Mohammed M. Khali i Saurya Das, proposen que el menor interval de temps possible podria superar, fins i tot en diversos ordres de magnitud, al temps de Planck. La mera existència d’aquest nou “temps mínim” pot alterar les equacions bàsiques de la mecànica quàntica, i per tant, el resultat seria un canvi profund en la descripció de la realitat tal com la coneixem.

Escuma quàntica

El físic britànic John Archivald Wheeler  va proposar el 1955 la teoria de l’escuma quàntica per descriure, d’alguna manera, el que passa a 10-35 metres, on l’espai-temps es torna escumós, com un mar esvalotat ple de turbulències generades per partícules virtuals que neixen i desapareixen en el no res a velocitats vertiginoses.

I si el pas del temps no fos més que una il·lusió?

Faizal, Khali i Das expliquen que l’estructura temporal podria considerar-se similar a una estructura cristal·lina, que consisteix en segments discrets que es repeteixen de forma regular. En termes filosòfics, l’argument que l’estructura temporal és “discreta” suggereix que la nostra percepció del temps com una cosa que flueix constantment no seria més que una il·lusió. “L’Univers físic -explica Faizal- és en realitat com una pel·lícula d’imatges en moviment, en la qual una sèrie de fotogrames fixos projectats successivament en una pantalla creen la il·lusió d’estar davant imatges que es mouen. Per tant, si aquest punt de vista es pren seriosament, llavors la nostra percepció conscient de la realitat física basada en el moviment continu es converteix en una il·lusió produïda per una estructura matemàtica discreta subjacent “.

“La proposta continua l’investigador- converteix en una realitat la física platònica en la naturalesa”, en referència a l’argument de Plató que hi ha una veritable realitat que és independent dels nostres sentits. “No obstant això, i a diferència de les teories de l’idealisme platònic, la nostra proposta pot ser provada experimentalment, i no només argumentada filosòficament”.

 

Si en voleu saber una mica més …

 

Suter, R. (1962) Augustine on Time, with Some Criticisms from Wittgenstein. Revue internationale de philosophie 16 (1962), no. 61-62, fasc. 3-4: 378-94.

Suter, R. (1965) El Concepto del Tiempo Según San Agustín, con algunos Comentarios Críticos de Wittgenstein. (traducción de Suter, C.M.) en Convivium, no. 19-20, Dec. 1965. Universidad de Barcelona.

http://www.raco.cat/index.php/Convivium/article/view/76270/99078

González, A. (1996) Los tres espacios (tiempos) de Kant. Thémata. Revista de Filosofía. Núm. 16, 1996.

http://institucional.us.es/revistas/themata/16/07%20Gonzalez.pdf

Altamirano, A. (2015) Tiempo-espacio: Kant y Newton sobre la naturaleza de los fenómenos. Centro Universitario México. 19-02-2015.

http://vinculacion.dgire.unam.mx/Congreso-Trabajos-pagina/Trabajos-2015/4-Humanidades%20y%20de%20las%20Artes/4.Filosof%C3%ADa/2.%20CIN2015A40037.pdf

Marramao, G. (2008) Kairós: Apología del tiempo oportuno. Gedisa editorial. Barcelona. Abril del 2008. (Original en Italiano de 1992).

Faizal, M. et al. (2016) Time crystals from minimum time uncertainty. Eur. Phys. J. C (2016) 76:30

http://download.springer.com/static/pdf/243/art%253A10.1140%252Fepjc%252Fs10052-016-3884-4.pdf?originUrl=http%3A%2F%2Flink.springer.com%2Farticle%2F10.1140%2Fepjc%2Fs10052-016-3884-4&token2=exp=1489138321~acl=%2Fstatic%2Fpdf%2F243%2Fart%25253A10.1140%25252Fepjc%25252Fs10052-016-3884-4.pdf%3ForiginUrl%3Dhttp%253A%252F%252Flink.springer.com%252Farticle%252F10.1140%252Fepjc%252Fs10052-016-3884-4*~hmac=b55b5477470fdeeb6ce0a7751a2f3eb1c00a7fd2af88bd512d4c6001b8da2398

 

Altres pàgines web de interès sobre el tema:

http://www.iep.utm.edu/time/

https://plato.stanford.edu/entries/time/

https://plato.stanford.edu/entries/time-experience/

https://plato.stanford.edu/entries/consciousness-temporal/

https://www.xataka.com/otros/que-es-el-tiempo-cronones-espumas-cuanticas-y-sentimientos-temporales

http://www.abc.es/ciencia/abci-y-si-paso-tiempo-no-fuera-mas-ilusion-201602020833_noticia.html