Realitat (Segona part)

Continua a partir de l’article anterior

L’objectivitat en el pensament de Josef Pieper

Josef Pieper, en la seva obra “El descobriment de la Realitat” (1974) desenvolupa la següent tesi: “Tot el ha de ser es funda en el ser. La realitat és el fonament del que és ètic. El bé és el conforme amb la realitat “. Distingeix en la paraula “realitat” dos vessants etimològiques: realistes (de res) i actualis (de actus). “Res és tot allò que ‘s’ofereix’ al coneixement sensitiu o intel·lectiu; tot allò que té un ésser independent del pensar “. En aquest sentit de la paraula “realitat”, és real tot allò que és independent del subjecte. En aquest sentit també és com es justifica el sentit originari de la paraula objecte, ob-iectum. “La realitat (en el sentit de realis) és el contingut essencial de ser independent del pensar”. En un segon sentit del concepte de “realitat”, vol dir l’oposat a la simple possibilitat, és a dir, el que és en l’acte. “El ens in actu s’oposa no a l’ens rationis, sinó al ens potentia”. En aquest sentit cal entendre el concepte de realitat com el poder-ser realitzat.

reali2CAT

El que ens està volent dir Pieper és que l’home coneix la realitat a través d’una imatge que és impresa i representa necessàriament l’essència (quod quid est) de la cosa real mateixa, en que l’enteniment té un paper receptiu abans que actiu. L’enteniment actua com a matèria primera, com a substancial receptivitat de l’ésser, pura potencialitat i possibilitat.

L’enteniment s’actualitza quan entra en contacte amb les espècies intel·ligibles. A l’actualitzar-se  adquireix identitat amb el món objectiu de l’ésser.

La psicologia cognitiva

En psicologia cognitiva s’utilitza el concepte d’esquemes o estructures cognitives; és a dir, “una organització activa de reaccions i experiències passades” o “una abstracció fruit de l’experiència prèvia”. Segons la psicologia cognitiva, aquests esquemes són els responsables dels mecanismes que guien l’atenció selectiva i la percepció. “Els esquemes permeten al perceptor identificar els estímuls ràpidament, categoritzar els esdeveniments, seleccionar estratègies per obtenir nova informació, resoldre problemes i assolir metes” (Feixas & Miró, 1993)

En psicologia cognitiva es defineix la memòria com “el procés mitjançant el qual un individu reté informació que després pugui ser utilitzada. Permet independitzar a l’organisme de l’entorn (de la informació existent en el moment) i relacionar diferents continguts “. Llavors la memòria permetria conèixer la realitat, sense necessitat d’experimentar-la directament a través dels sentits en un moment determinat, de forma similar a un món de les idees que es localitza dins de la ment a través de la memòria i al seu torn, utilitzant el pensament. Remetem el lector a la nostra sèrie sobre Creences i sistemes d’atribució, començant pel primer article.

Psicologia evolucionista

Des de la psicologia evolucionista, una de les branques de la neurobiologia enfocada en la filogènesi de la ment, es planteja que “el disseny estructural i funcional de la ment humana és resultat del procés evolutiu, que ha portat a la configuració pròpia del cervell de la nostra espècie, fins a arribar a l’homo sapiens sapiens“. Es proposa que les coses percebudes, així com el cervell que les percep, pertanyen a la mateixa realitat i han sorgit d’una mateixa evolució conjunta, de manera que hi ha una interrelació que permet que l’organisme s’ajusti al seu medi. Igualment, la raó humana és un objecte de la realitat, que es va configurar de determinada manera en adaptació a les coses que també eren reals (García, 2007).

Neurobiologia

Des de la neurobiologia es diu que el cervell va ser dissenyat per interpretar dades que vénen de l’entorn, dels quals només adquireixen sentit en funció del cervell que els processa. S’explica que “la neurobiologia ens ensenya que la realitat és una complexa construcció i interpretació que realitza el nostre cervell a partir d’uns pocs ingredients bàsics que sí estan fora: energia electromagnètica, tèrmica, química i mecànica”. Així mateix, des d’aquesta perspectiva també es destaca la importància tant de la memòria, com dels processos emotius a l’hora de viure la realitat, ja que tots dos van a influir en la manera en la que s’interpreten les dades sensitius obtinguts (Pascual, 2009 ).

Pensem que les nostres percepcions – vistes, sons, textures, gustos – són una representació exacta del món real, quan són més aviat la millor endevinació del nostre cervell sobre com és aquest món, una mena de simulació interna d’una realitat externa.

Hoffman

La conclusió a la qual arriba el Professor de ciències cognitives Donald D. Hoffman referent a això és dramàtica: “el món que ens presenten les nostres percepcions no s’assembla en res a la realitat. I és més, hem d’agrair a l’evolució aquesta magnífica il·lusió, ja que maximitza la nostra aptitud evolutiva conduint la veritat a l’extinció “. La informació perceptiva està modelada per la selecció natural per reflectir la utilitat, no per representar la realitat.

La posició d’Hoffman, recolzada pel seu estudi, és que la construcció d’una cosmovisió funcional és, de fet, un requisit previ per a la supervivència. Una imatge del món que manté viu a un és més important que una objectivament exacta.

Hoffman diu que vivim en una construcció mental, una mena de fantasia utilitària, de la nostra pròpia invenció. Hoffman mateix treu la seva conclusió sobre la realitat en gran part de la mecànica quàntica, on els sistemes només es defineixen una vegada que s’observen.

Física (Mecànica) quàntica

Els físics quàntics, experiment després experiment, han demostrat que si assumim que les partícules que componen objectes ordinaris tenen una existència objectiva, independent de l’observador, obtenim les respostes equivocades. La lliçó central de la física quàntica és clara: no hi ha objectes situats prèviament en cap espai preexistent.

El físic John Wheeler diu: “És útil com és sota les circumstàncies ordinàries dir que el món existeix ‘allà fora’ independent de nosaltres, aquesta visió ja no pot ser defensada”.

El físic matemàtic Chetan Prakash va demostrar un teorema que jo vaig idear (diu Hoffman) que diu: “Segons l’evolució per selecció natural, un organisme que veu la realitat com és mai tindrà més facilitat que un organisme de la mateixa complexitat que no veu res de la realitat, sinó que està sintonitzat per a ser apte * “.

* Apte = robust, de bona salut, fort, resistent, …

Els sistemes monistes de l’Índia

Els sistemes monistes de l’Índia, particularment molts sūtras del Vedanta i del Shivaísme del Caixmir no consideren el temps o l’espai com primari, sinó que el tracten com un derivat de la consciència. Es tracta de sistemes complets d’ensenyaments sobre la naturalesa de la realitat última, o l’Absolut. Aquesta realitat subjacent es diu Brahman en Vedanta i Paramaśiva o Suprema Śiva al Śaivismo del Caixmir. Tots dos accepten la Consciència Indiferenciada Absoluta com la Realitat última, com la realitat subjacent de tots els innombrables objectes, subjectes i processos que els uneixen, com ara l’observació, la sensibilitat, la comprensió, la dinàmica, la causa i l’efecte, etc.

Veure el món com a independent i separat de l’Ésser, és una il·lusió. Conèixer la realitat és experimentar la diversitat de l’univers com idèntica al seu propi Ésser.

D’aquesta monisme, l’experiència ve primer. Després de tot, així és com la realitat ens arriba, experiencialment.

Així, la tradició del monisme indi ha desenvolupat l’estat absolut de la consciència, la seva aparició en la manifestació i cada gradació de l’existència que la ment humana pot concebre. El que queda és construir un pont cap a la cosmovisió de la ciència contemporània a través del desenvolupament de les matemàtiques fonamentals apropiades que uneixen els dos, constituint el primer pas en la construcció d’aquest pont.

 

Si en voleu saber una mica més …

 

Pieper, J. (1974) El descubrimiento de la Realidad, Rialp. Madrid.

Feixas, G. y Miró, M.T. (1993) Aproximaciones a la psicoterapia; Una introducción a los tratamientos psicológicos. Paidós. Barcelona.

https://www.planetadelibros.com/libro-aproximaciones-a-la-psicoterapia/18417

García, E. et al. (2007)  Nuevas perspectivas científicas y filosóficas sobre el ser humano. Madrid. Universidad Pontifica de Comillas.

http://eprints.ucm.es/8607/1/ASINJA.%2520Teoria%2520de%2520la%2520mente.pdf

Pascual, R. (2009) Neurobiología del self y sus extravíos. Aproximación ontogénica y bio-social.Ed. Universitarias de Valparaíso. Chile.

http://www.kinesiologia.ucv.cl/wp-content/uploads/neuro.pdf

Mark J.T., Marion, B.B. y Hoffman, D.D. (2010) Natural selection and veridical perceptions. Journal of Theoretical Biology 266 (2010) 504–515.

http://cogsci.uci.edu/~ddhoff/PerceptualEvolution.pdf

Hoffman, D.D. m Singh, M. y Prakash, Ch. (2008) The interface theory of perception.

http://www.cogsci.uci.edu/~ddhoff/Interface_Theory_2

Hoffman, D.D. (2009) The construction of Visual Reality. In J. Blom & I. Sommer (Eds.) Hallucinations: theory and practice, New York: Springer, pp. 7–15.

http://cogsci.uci.edu/~ddhoff/ConstructionOfVisualReality.pdf

Manning, A.G. et al. (2015) Wheeler’s delayed-choice gedanken experiment with a single atom. Nature Physics.

http://www.nature.com/nphys/journal/v11/n7/full/nphys3343.html

Jinpa, Th. (2002) Self, Reality and Reason in Tibetan Philosophy. Tsongkhapa’s Quest for the Middle Way. Prebish, Ch.S. y Keown, D. Ed. Routledge Curzon. London and New York.

https://www.amazon.es/Self-Reality-Reason-Tibetan-Philosophy-ebook/dp/B00B1XG52W/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1491503832&sr=8-1&keywords=self%2C+reality+and+reason

Otras páginas web de interés sobre el tema:

http://www.psychologyinaction.org/2016/04/26/the-case-for-reality/

http://www.tendencias21.net/Un-experimento-constata-de-nuevo-que-la-realidad-cuantica-no-existe-hasta-que-se-mide_a40522.html

http://www.tendencias21.net/La-materia-es-la-forma-en-que-la-realidad-se-dibuja-a-si-misma_a42137.html

http://www.world-of-lucid-dreaming.com/what-is-reality.html

https://www.psychologytoday.com/blog/happiness-and-the-pursuit-leadership/201510/what-is-reality

http://www.ub.edu/pa1/node/realidad

https://actualidad.rt.com/ciencias/176533-experimento-demostrar-realidad-existe-mirar-medir

http://www.huffingtonpost.es/francisco-mora/existe-la-realidad-del-mundo_b_7647434.html

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3107996/Our-entire-lives-ILLUSION-New-test-backs-theory-reality-doesn-t-exist-look-it.html

http://bigthink.com/robby-berman/we-survive-because-reality-may-be-nothing-like-we-think-it-is

http://discovermagazine.com/2002/jun/featuniverse