Altruisme. Segona part.

Donar i rebre

Adam Grant (veure bibliografia al final) identifica tres formes diferents de relacionar-nos amb els altres, tres patrons de comportaments bàsics en les persones:

  1. Donants: Aquells que normalment donen més del que reben. Són generosos en les seves relacions i els agrada ajudar els altres sense condicions. Comparteixen de manera natural els seus coneixements i resolen problemes als altres sense buscar res a canvi.
  2. Receptors: Aquells als quals els agrada rebre més del que donen. Són persones, per contrast, generalment competitives, que tracten d’obtenir la major quantitat possible de nosaltres, sense donar res a canvi. Operen sota la premissa que si no fan res per si mateixos ningú ho farà. Són mestres en acaparar el crèdit i l’auto-promoció i el seu objectiu final és assegurar que estan sols al cim.
  3. Equilibradors: Són persones que s’esforcen per mantenir un equilibri entre donar i rebre. Són equitatius i tendeixen a buscar reciprocitat en les seves relacions. Quan fan un favor a algú esperen que l’hi tornin en una altra ocasió.

altr2CAT

Donants otristes i altruistes

Els donants otristes són aquells que tenen una preocupació alta pels interessos dels altres i també pel seu propi. Es consideren donants d’èxit o donants intel·ligents.

Els donants altruistes a diferència dels anteriors tenen una baixa preocupació pel propi interès. Es sacrifiquen a si mateixos.

L’altruisme i les religions

Cristianisme

Per al cristianisme, l’altruisme és la base de la moral, ja que sustenta el mandat que Jesús va donar abans de morir: “Estimeu-vos els uns als altres com jo us he estimat” (Jn 15: 9-17). Aquest mandat ha de substituir les velles lleis judaiques, inspirades en la Llei del Talió i incita a estimar fins i tot als enemics.
“Estima el teu proïsme com a tu mateix”
Levític 19 i Mateu 22

Islam

En l’Islam, el concepte ‘īthār’ (إيثار) (altruisme) és la noció de “preferir als altres a si mateix”. Per als sufís, això significa devoció als altres a través de l’oblit complet de les pròpies preocupacions, on la preocupació pels altres està arrelada com una exigència feta per Al·là en el cos humà, considerada com a propietat exclusiva d’Al·là. La importància resideix en el sacrifici pel bé major; L’Islam considera que els que practiquen īthār respecten el més alt grau de noblesa.

Judaisme

El judaisme defineix l’altruisme com l’objectiu desitjat de la creació. Es defineix com atorgament, o donar, que és la intenció de l’altruisme. L’altruisme cap a la humanitat condueix a l’altruisme cap al creador o Déu. La Càbala defineix Déu com la força de donar en existència.

La Càbala moderna desenvolupada pel rabí Yehuda Ashlag, en els seus escrits sobre la generació futura, se centra en com la societat podria aconseguir un marc social altruista. Ashlag va proposar que tot el que succeeix serveix per elevar la humanitat al nivell de l’altruisme, l’amor d’uns als altres.

Budisme

L’altruisme ocupa un lloc prominent en el budisme. L’amor i la compassió són components de totes les formes de budisme, i se centren en tots els éssers igualment: l’amor és el desig que tots els éssers siguin feliços, i la compassió és el desig que tots els éssers estiguin lliures de patiment.
“… Així que -sigui en l’àmbit personal, familiar, nacional o internacional-, l’altruisme, l’amor i la compassió, són el fonament de l’èxit, la felicitat i un entorn feliç”. Dalai-lama

Hinduisme

El molt conegut i popular text, el Bhagavad Gita dóna suport a la doctrina del karma ioga (acció desinteressada) o acció sense desig de guany personal que es pot dir que abasta l’altruisme. Els actes altruistes són generalment celebrats i molt ben rebuts en la literatura hindú i és fonamental per a la moralitat hindú.

Swami Sivananda assenyala que el karma és insensible i de curta durada, i deixa d’existir tan aviat com s’executa un fet. Per tant, el karma no pot atorgar els fruits de les accions en una data futura segons el mèrit d’un.

El cervell altruista

Des del començament de la història de la qual tenim registre, el dret i la religió han proporcionat “regles” que defineixen el bon comportament. Quan obeïm aquestes regles, assignem a alguna autoritat externa la capacitat de determinar com hem d’actuar.

Els antropòlegs s’han estat preguntant, com a mínim des dels temps de Hobbes, si els éssers humans són essencialment egoistes o altruistes.

Neurocientífics, psicòlegs i biòlegs evolucionistes argumenten que la font del bon comportament humà emana de la nostra constitució física. Els nostres cervells, hormones i gens encarnen literalment el nostre comportament social. A “El Cerebro Altruista“, Donald Pfaff proporciona un extens argument sobre el tema, explicant amb detall com la nostra estructura neuroanatòmica afavoreix un comportament altruista en primera instància, de tal manera que la bondat espontània no sol·licitada és el nostre comportament predeterminat.

L’evolució de l’altruisme en l’espècie humana

Les principals teories que s’han proposat per explicar l’evolució de la prosocialitat humana i el seu comportament altruista, posen l’èmfasi en el parentiu, la reciprocitat, la reciprocitat indirecta, el càstig i la moralitat. Models recents d’evolució de la cooperació suggereixen que els individus poden beneficiar de conrear una reputació de generosos, el que al seu torn provoca l’ajuda d’altres. La senyalització que un és generós pot donar lloc a beneficis per a la persona assenyalada, com per exemple, ser elegit com un soci d’intercanvi, amic o company.

Una qüestió crucial en l’evolució de la cooperació és el paper del càstig. En les poblacions en què es castiguen certs comportaments, les persones se senten millor si es resisteixen a participar en aquests comportaments. Sovint, no sempre, la gent castiga altres que han violat les normes morals, fins i tot quan la violació porta a les persones a estar millor en lloc de pitjor.

Altruisme i innovació oberta

L’altruisme és un comportament que encaixa a la perfecció amb la innovació oberta. La Innovació oberta afavoreix i estimula l’intercanvi lliure entre grups culturals de coneixements, competències i habilitats, emfatitzant l’accés més ampli possible als nous recursos i afavoreix l’anomenada “prosperitat inclusiva“.

L’altruisme obre una perspectiva prometedora per a tot tipus de col·laboració i per l’enfocament de la innovació orientada cap a l’exterior, tractant de maximitzar la cooperació fins i tot entre empreses competidores amb el model de coopetència o coopetició, un enfocament competitiu i al mateix temps cooperatiu de la col·laboració (Formica, 2017).

En els processos d’Innovació oberta el tarannà desinteressat i altruista és essencial en els membres dels equips, les habilitats per al pensament crític, i la capacitat per comunicar-se, col·laborar i perseguir noves oportunitats constitueixen el seu màxim valor com a factor de producció.

L’era de l’altruisme

Les opinions dels psicòlegs consultats coincideixen a reconèixer que l’altruisme ha de ser fomentat, especialment entre els joves i promogut com una cosa comuna, atractiu i esperat. Per a això la societat en el seu conjunt hauria de proporcionar tants models altruistes atractius com sigui possible, en la vida pública, en els mitjans de comunicació i en les nostres pròpies vides. Hem de celebrar que famosos dels diversos àmbits de la cultura intentin ser altruistes.

Per tant, la promoció d’una societat altruista s’acceleraria amb un major compromís actiu de les persones amb l’altruisme i alhora enfortint trets de caràcter complementaris a l’altruisme, com per exemple, resiliència.

Forni (2002) diu: “Sóc optimista sobre la nostra capacitat de millora. Podem aprendre a ser decents i curosos; Podem aprendre a donar de nosaltres mateixos; Podem aprendre a estimar. Com ho fem? De la mateixa manera que aprenem a parlar, llegir, nedar o anar amb bicicleta: necessitem que algú ens ensenyi, i necessitem practicar. Abans que pensem que podem estimar necessitem formació bàsica: Primer disciplinamos nostre ego per mirar més enllà dels estrets confins de les seves necessitats immediates; Llavors tindrem l’oportunitat d’entendre el que és l’amor veritable. Després de l’entrenament hi haurà qui siguin capaços d’estimar als altres, fins i tot a estranys, com ells mateixos s’estimen. I hi haurà aquells el amor es limitarà als seus amics i familiars. Tots, però, hauran après a practicar respecte, moderació, preocupació i benevolència fins a cert punt. Els modals són els primers passos de l’ànima cap a l’amor “.

Babula (2013) en el seu llibre “Motivation, Altruism, Personality and Social Psychology: The coming age of Altruism” diu: “El meu pronòstic respecte a com evolucionaran en el futur els valors polítics és que fins i tot si uns pocs altruistes purs ho fan a la esfera pública, llavors començarem a presenciar la fi de les edats fosques actuals i l’alba d’una era d’altruisme. La investigació realitzada […] no només confirma la seqüència de desenvolupament motivacional que he observat al llarg dels anys, sinó que també ofereix l’esperança que estem al cim de alguna cosa realment extraordinari i que en les pròximes dècades podrem testificar: Una sèrie de revolucions pacífiques que veuran la fi del govern de l’aristocràcia artificial i el sorgiment d’una nova civilització que treballi per resoldre col·lectivament problemes urgents en lloc de causar-“.
A més, com a ciutadans i com a psicòlegs tenim una opció i potser una responsabilitat per decidir quin tipus de societat volem. Una possibilitat és tractar de promoure una veritable societat civil, en la qual les persones tinguin tendència a ser altruistes, a actuar sobre les preocupacions pel benestar dels altres, així com per les pròpies. En tal societat, tothom es beneficiaria de donar, així com de rebre atenció i consideració (Post, 2005).

 

Si en voleu saber una mica més… vegeu la bibliografia principal en Altruisme. primera Part

 

Grant, A. (2014) Give and Take : Why Helping Others Drives Our Success. Orion Books Co. United Kingdom.

https://www.amazon.es/Give-Take-Helping-Others-Success/dp/1780224729/ref=sr_1_1?s=foreign-books&ie=UTF8&qid=1504522123&sr=1-1&keywords=give+and+take

Forni, P.M. (2002). Choosing civility. New York: St. Martin Griffin.

Kolm, S-C. y Ythier, J.M. (ed.) (2006) Handbook of the Economics of Giving, Altruism and Reciprocity: Foundations 1. North-Holland.

https://www.amazon.es/Handbook-Economics-Giving-Altruism-Reciprocity/dp/0444506977/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1501778488&sr=8-1&keywords=handbook+of+the+economics+of+giving%2C+altruism

 

Altres pàgines web d’interès sobre el tema:

https://jesusmartinezmarin.org/tag/otrista-altruismo-inteligente/

https://thepsychologist.bps.org.uk/volume-20/edition-8/psychology-altruism

http://www.huffingtonpost.com/pioneers-for-change/-altruism-better-late-tha_b_11242550.html

https://blogs.wsj.com/atwork/2013/08/07/how-altruism-could-help-get-you-hired/

https://contently.com/strategist/2016/04/12/altruistic-content-marketing/

https://www.forbes.com/sites/brianrashid/2017/04/25/why-more-and-more-companies-are-doing-social-good/#16df6f6db07b

http://ea-mit.org/