Mercats. Tercera part: el mercat de les idees

De la mateixa manera que hem parlat de mercats en articles anteriors (Mercats. Primera part: L’arribada dels grecs a Empúries; Mercats. Segona part: la Catalàxia), en aquest post intentarem explicar de forma abreujada els intercanvis d’idees i intangibles en el mercat.

merc3CAT

Des de la perspectiva històrica

Al llarg de la història humana, en la interacció, aprenem de les altres persones. La clau de l’intercanvi d’idees rau en l’observació, l’aprenentatge i la imitació. Els humans van aprendre cada vegada que interactuaven amb persones d’altres cultures. No obstant això la interacció sovint estava limitada per la geografia. Una vegada que les persones s’establien en una regió amb abundants recursos alimentaris, en la seva major part quedaven desconnectades de la resta de la humanitat i moltes cultures no van canviar molt en milers d’anys.

L’intercanvi de mercaderies establert en l’antiguitat és el fonament de la civilització moderna, del pensament modern. Va ser en el mercat (emporio / basar) on els homes van aprendre a intercanviar idees i béns; va ser allà on van escoltar les paraules dels més destacats filòsofs.

El comerç de llarga distància estimula el creixement dels centres on convergeixen les rutes, i on els béns es transborden d’un mode de transport a un altre. En aquests mercats, veritables nodes de connexió, s’intercanvien béns, creences, idees, símbols, patrons de consum, pràctiques artesanals, religió, … amb un fort impacte cultural, i els habitants “locals” són els receptors, traductors i transmissors de les idees “del món exterior”.

Els alfabets i els idiomes són clau per al comerç i l’expansió grega arcaica i la dels primers fenicis que construeixen una veritable xarxa de productes, població i intercanvi d’informació a la Mediterrània. Passa el mateix en moltes altres regions del món en què es van establir rutes comercials com la Ruta de la seda (Xina – món islàmic – Europa), la Ruta de l’encens (Egipte – Índia – Aràbia – Europa), la Ruta de les espècies (Xina – Índia – Oceania – Europa) o la Ruta del Galeón de Manila (Filipines – Mèxic – l’Havana – Espanya).

L’intercanvi és un concepte central en arqueologia. Quan es refereix a béns materials, és sinònim de comerç. Però, el “intercanvi” pot tenir un significat més ampli, referint-se a tots els contactes interpersonals, de manera que la majoria del comportament social és vist pels antropòlegs com un intercanvi de béns, tant materials com no materials.

Abans de l’era contemporània, dos grups principals de persones van ajudar a difondre idees: els mercaders i els missioners religiosos. Tots dos tenien una necessitat important de viatjar llargues distàncies i aprendre cultures distants. Però les seves agendes estaven molt barrejades i van contribuir a pol·linitzar de forma creuada les poblacions amb béns, idees i religions.

Els principals centres d’intercanvi d’idees han estat històricament els següents:

  • El major lloc d’intercanvi cultural i d’idees va ser el basar, sinònim de mercat.
  • La plaça del poble. Àgora a Atenes, Fòrum a Roma, Alun-alun a Indonèsia.
  • Els banys públics.
  • Els pelegrinatges. La Meca va ser la més important en l’antiguitat.
  • Les cafeteries. La Meca, Damasc i El Caire han tingut cafès durant segles.
  • Les universitats. Complementades per gremis de comerciants per als oficis.
  • Les posades, precursors dels hotels moderns.
  • Els llocs de culte i l’educació associada amb l’aprenentatge religiós.

A causa del seu paper en l’economia, els sistemes d’intercanvi també afecten la naturalesa, l’adquisició, el manteniment i la distribució del poder en les societats antigues. La pròpia estructura social s’ha definit com “el patró de contactes repetits entre persones”, per tant, l’organització social i l’intercanvi són simplement aspectes diferents d’un mateix procés.

Més enllà de la idea

En estudiar la varietat de productes disponibles de fonts distants, les idees per a nous productes, o noves combinacions, com Joseph Schumpeter les va anomenar, es generen en les ments dels comerciants i els seus clients. El mercat actua com un estímul per a la innovació. Com més gran sigui el mercat, i com més ampli sigui l’àrea a la qual serveix, més profundes seran les seves innovacions.

Segons Schumpeter, un emprenedor és una persona disposada i capaç de convertir una nova idea o invenció en una innovació reeixida. L’esperit empresarial fa servir el que Schumpeter va anomenar “el vendaval de la destrucció creativa” per reemplaçar, íntegrament o en part, les innovacions inferiors en els mercats i les indústries, creant simultàniament nous productes, inclosos nous models comercials.

Ens referim a idees que puguin ser convertides en productes i serveis reeixits en el mercat, és a dir, innovacions. Aquestes idees són llavors del creixement econòmic. L’augment en els nivells de vida depèn de l’efectivitat de transformar noves idees en productes de consum o processos de producció. Encarnar una idea en un producte o procés de producció de cap manera és immediat. Algú ha de tenir una visió o aplicació de la idea i els coneixements per implementar-la.

El mercat de patents

Les idees dels treballadors sobre nous productes, serveis o projectes poden vendre en un mercat (mercat de patents) a empreses existents o implementar-se en noves empreses: spin-offs. Una empresa pot vendre una idea que no sigui rellevant per al seu negoci o comprar una si no innova.

Els treballadors tenen informació privada sobre la qualitat de les seves idees, i per tant, poden vendre les seves idees a empreses existents només a un preu que no depèn de la seva informació. Per constituir-se en spin-offs només els treballadors amb molt bones idees decideixen separar-se i establir una nova empresa.

La selecció de projectes de les empreses és independent de la seva grandària, el que, segons algunes suposicions, condueix a un creixement independent de l’escala. L’eficiència del mercat de patents afecta el creixement de l’economia.

Propietat intel·lectual

A l’antiga Grècia trobem els primers exemples de reconeixement de la creativitat i el treball intel·lectual. L’any 330 A.C. una llei atenesa va ordenar que es dipositessin en els arxius de la ciutat còpies exactes de les obres dels grans clàssics.

Els primers privilegis de dret d’autor, abans que es configurés el règim de llicències, es van concedir en forma de monopolis: les patents reals o cartes patents.

L’Estatut de la Reina Anna de 1709 ( “An Act for the Encouragement of Learning, by vesting the Copies of Printed Books in the Authors or purchasers of such Copies, during the Times therein mentioned”) conferia protecció jurídica a llibres i altres materials escrits reconeixent a l’autor el seu dret de propietat.

El reconeixement del dret individual de l’autor a la protecció de la seva obra es consolida a la fi del segle XVIII a través de la legislació que es dicta en els EUA ia França. Posteriorment a aquest segle, molts països van incloure en les seves constitucions nacionals els drets d’autor entre els drets fonamentals de l’individu.

Finalment en el segle XX el dret d’autor és universalment reconegut com a dret de l’individu, en la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948.

La propietat intel·lectual en l’actualitat ha rebut molta més atenció perquè les idees i les innovacions s’han convertit en el recurs més important, ja que reemplacen la terra, l’energia i les matèries primeres. Fins a tres quartes parts del valor de les empreses que cotitzen en borsa als Estats Units prové d’actius intangibles. “El producte econòmic dels Estats Units”, diu Alan Greenspan, president de la Reserva Federal dels Estats Units de 1987 a 2006, s’ha tornat “predominantment conceptual”. La propietat intel·lectual forma part d’aquests actius conceptuals.

Les arrels del creixement econòmic: La Il·lustració

El creixement econòmic europeu al segle XIX s’ha de veure tant en el seu rerefons intel·lectual com en el seu entorn econòmic. Les interaccions més properes entre diferents tipus de coneixement útil van ser impulsades per la Il·lustració.

La Il·lustració va emergir de la terra fèrtil d’una concatenació única de circumstàncies: la fragmentació política d’Europa, que va fer més difícil la supressió d’innovadors per l’ortodòxia governant i els interessos creats, juntament amb una coherència intel·lectual que es va manifestar en la república de les lletres transnacional. El “mercat d’idees” resultant va donar lloc a una configuració competitiva en l’àmbit de l’activitat intel·lectual, en què les idees coherents i compatibles (o les que semblaven tenir aquest sentit en aquest moment) tenien una bona probabilitat d’èxit, encara que això mai va ser pre -ordenado.

Dues declaracions resum gran part de la saviesa convencional sobre l’experiència històrica del creixement econòmic a Occident: (1) El creixement econòmic modern va ser iniciat per la Revolució Industrial al segle XVIII, i (2) la Revolució Industrial va ser principalment sobre tecnologia.

La tecnologia, en el més ampli sentit, tracta de noves idees i del creixement de coneixement útil. No obstant això, l’impacte econòmic de les noves tecnologies, no importa com enginyós, es pot realitzar només si l’entorn institucional és propici i permet l’explotació dels invents de manera efectiva. En un model econòmic simple, és difícil saber si les institucions conduents ‘causen’ un canvi tecnològic o viceversa. És discutible que cap dels dos sigui veritablement exogen, i que tots dos depenguin del procés de formació d’ideologies i creences que segueixen les seves pròpies regles.

En un famós paràgraf John Maynard Keynes va escriure que “… el poder dels interessos creats és enormement exagerat en comparació amb la invasió gradual d’idees … tard o d’hora, són les idees, no els interessos creats, els que són perillosos per bé o per mal “.

Una versió reduïda d’aquest article va ser publicat a la revista Emporion amb el títol: “On intercanviem coneixements?”.

 

Si en voleu saber una mica més …

 

Vries, P. (2016) A Market for Ideas? A Review of Joel Mokyr’s A culture of growth. The Origins of Modern Economy. Princeton 2016.

Mokyr, J. (2006) The Market for Ideas and the Origins of Economic Growth in Eighteenth Century Europe. Tijdschrift voor sociale en Economische Geschiedenis 4 [2007] n. 1, pp. 3-38.

Torras, C. (2007) Convertir les idees en negoci. THEKNOS. Núm. 113. Octubre de 2007.

Cukier, K. (2005) A market for ideas. The Economist. October 22nd, 2005. A survey of patents and technology.

http://www.intellectualventures.com/assets_docs/EconomistPatentSurvey.pdf

Polanyi, K. et al. (1957) Trade and Market in the Early Empires. Economies in History and Theory. The Free Press. Glencoe, Illinois. (Regnery Pub. 1971).

http://web.mit.edu/arnico/Public/PristaDocs/Polanyi%20readings.pdf

Barlow, J.P. (1994) The Economy of Ideas. Wired. 03/01/1994.

https://www.wired.com/1994/03/economy-ideas/

Hegde, D. y Luo, H. (2016) Patent Publication and the Market for Ideas. Harvard Business School. Working Paper 14-019. February 8, 2016.

http://www.hbs.edu/faculty/Publication%20Files/14-019_726e14eb-8ebb-49d9-ae75-f368916cdf60.pdf

Whipps, H. (2008) How the Greek Agora Changed the World. Livescience.

Goucher, C. y Walton, L. (2013) World History: Journeys from past to present. Routledge.

 

Altres pàgines web d’interés:

http://www.intellectualventures.com/assets_docs/EconomistPatentSurvey.pdf

https://www.amazon.es/dp/B002XHNNWA/ref=dp-kindle-redirect?_encoding=UTF8&btkr=1

https://roadtoio.wordpress.com/2012/09/14/founders_co-founders_ideas/